Jelovnik


 

25.05.2023.



 

JELOVNIK
29.05. do 02.06.2023.

                                                             

DAN - JELOVNIK BR. DORUČAK
I
UŽINA 1

 
RUČAK UŽINA 2
PONEDJELJAK-59

pšenićna krupica s posipom od kakaa

                   VOĆE

varivo od kupusa s korjenastim povrćem i junetinom, pšenični polubijeli kruh, keksi

voćni jogurt

UTORAK-

 


PRAZNIK

 

                                   PRAZNIK

 

 

          PRAZNIK 
 

SRIJEDA-60

miješani kruh, mliječni namaz, čaj

 

VOĆE

juha od blitve i zobenih pahuljica, tjestenina, bolonjez umak, salata od svježih krastavaca, rajčice i mladog luka, pšenićni polubijeli kruh

 

mliječni sladoled

ČETVRTAK-31
 

raženi kruh, namaz od sardine, čaj


VOĆE

 

bistra juha s integralnom rižom, savijača od piletine i poriluka, jogurt

 

kruh sa sjemenkama, svježi sir sa sjemenkama suncokreta

 

PETAK-61

kukuruzne pahuljice s lanenim sjemenkama i jogurtom

 

VOĆE
 

 

krem juha od cvjetače, bakalar na crveno, zelena salata s radičem , kruh sa sjemenkama

 

slatka savijača od sira, mlijeko

 

 


VRTIĆ ZADRŽAVA PRAVO IZMJENE JELOVNIKA VODEĆI BRIGU
O PROPISANOJ ENERGETSKOJ VRIJEDNOSTI OBROKA.



 





OBAVIJEST RODITELJIMA:

 
PROJEKT „PRAVILNA PREHRANA U DJEČJIM VRTIĆIMA GRADA ZAGREBA“ – „IMAM PRAVO RASTI ZDRAVO!“
 
    Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu nastavlja i unaprjeđuje projekt kojim bi se osigurali preduvjeti za siguran rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

    Naglasak je na postizanju uravnotežene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima. Za postizanje uravnotežene prehrane potrebno je znati izvor hranjivih tvari, njihovu funkciju, količinu i vrijednost. Stoga je odlučeno da se ujednači primjena vrtićkih jelovnika u svim vrtićima grada Zagreba.

    Dosadašnja prehrana u našem vrtiću planirana je po Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (NN 121/2007).

    U novim smjernicama uključuju se Preporuke o udjelu zasićenih masti, jednostavnih šećera, te prehrambenih vlakana u prehrani. Brojna istraživanja pokazala su da je kontrola unosa kritičnih nutrijenata ključna za prevenciju mnogih bolesti u dječjoj dobi, kao i tijekom života.

 
    Preporuke u prehrani djece u sklopu projekta su:
 
    Ograničiti unos rafiniranih šećera jer su izvori tzv. „prazne energije“
    Ograničiti unos procesirane industrijske hrane i dati prednost neprerađenoj hrani
    Ograničiti unos soli jer prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ne smije biti veći od 5 grama dnevno
    Ograničiti unos prekomjerne količine hrane jer rezultira pretilošću i povećava rizik od nezaraznih kroničnih bolesti u djece
 
    Na oglasnoj ploči svakog objekta uz tjedni jelovnik biti će priložen i sastav te količina namirnica po djetetu iz dnevnog jelovnika koji se priprema u vrtiću.
 
  
 
 
 

Ispiši stranicu