Jelovnik

26.11.2021.










                                  Jelovnik za tjedan
 
        
29.11. - 03.12.2021.

DAN - JELOVNIK BR. DORUČAK
I
UŽINA 1
 
RUČAK UŽINA 2
PONEDJELJAK-59
KUKURUZNE PAHULJICE S LANENIM SJEMENKAMA I ACIDOFILOM

VOĆE
KREM JUHA OD BROKULE, NJOKI, PILEĆI PAPRIKAŠ, MIJEŠANA KUPUS SALATA, MIJEŠANI KRUH KRUH SA SUNCOKRETOM, ŠUNKA
UTORAK-60 KRUH SA SJEMENKAMA, NAMAZ OD SKUTE I VLASCA, ČAJ

VOĆE
BISTRA JUHA OD GRAŠKA, PEČENA PURICA, MLINCI, CIKLA SALATA, RAŽENI KRUH MLIJEČNO PECIVI, PROBIOTIK
SRIJEDA-61 ŽITARICE S MLIJEKOM

VOĆE
VARIVO OD GRAHA SA SUHIM MESOM I KORJENASTIM POVRĆEM, PŠENIČNI POLUBIJELI KRUH SAČE S DŽEMOM
ČETVRTAK-62 PIROVA KRUPICA S POSIPOM OD ČOKOLADE

VOĆE
SARMA, PIRE KRUMPIR, MIJEŠANI KRUH SAVIJAČA OD JABUKA
PETAK-63 RAŽENI KRUH, SVJEŽI SIR, MLIJEKO

VOĆE
JUHA OD ŠKARPINE, SLAGANI OSLIĆ S POVRĆEM, SALATA OD MRKVE, PŠENIĆNI POLUBIJELI KRUH SENDVIČ, PRIRODNA LIMUNADA







OBAVIJEST RODITELJIMA:

PROJEKT „PRAVILNA PREHRANA U DJEČJIM VRTIĆIMA GRADA ZAGREBA“ – „IMAM PRAVO RASTI ZDRAVO!“
 
    Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu nastavlja i unaprjeđuje projekt kojim bi se osigurali preduvjeti za siguran rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

    Naglasak je na postizanju uravnotežene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima. Za postizanje uravnotežene prehrane potrebno je znati izvor hranjivih tvari, njihovu funkciju, količinu i vrijednost. Stoga je odlučeno da se ujednači primjena vrtićkih jelovnika u svim vrtićima grada Zagreba.

    Dosadašnja prehrana u našem vrtiću planirana je po Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (NN 121/2007).

    U novim smjernicama uključuju se Preporuke o udjelu zasićenih masti, jednostavnih šećera, te prehrambenih vlakana u prehrani. Brojna istraživanja pokazala su da je kontrola unosa kritičnih nutrijenata ključna za prevenciju mnogih bolesti u dječjoj dobi, kao i tijekom života.

 
    Preporuke u prehrani djece u sklopu projekta su:
 
    Ograničiti unos rafiniranih šećera jer su izvori tzv. „prazne energije“
    Ograničiti unos procesirane industrijske hrane i dati prednost neprerađenoj hrani
    Ograničiti unos soli jer prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ne smije biti veći od 5 grama dnevno
    Ograničiti unos prekomjerne količine hrane jer rezultira pretilošću i povećava rizik od nezaraznih kroničnih bolesti u djece
 
    Na oglasnoj ploči svakog objekta uz tjedni jelovnik biti će priložen i sastav te količina namirnica po djetetu iz dnevnog jelovnika koji se priprema u vrtiću.
 
  
 
 
 

Ispiši stranicu