Jelovnik




 









22.02.2024.

 

JELOVNIK
19.02. do 23.02.2024.

                                                             

DAN - JELOVNIK BR. DORUČAK
I
UŽINA 1

 
RUČAK UŽINA 2
PONEDJELJAK-59

 pšenićna krupica s posipom od tamne čokolade

                     VOĆE

miješano varivo s noklecima i junetinom, miješani kruh

slana kukuruzna zlijevanka, kiselo mlijeko

UTORAK-60

čupavi sendvič, čaj

                     VOĆE

krem juha od mrkve, pečena puretina, pirjane mahune, žitarice, kruh sa sjemenkama

raženi kruh,namaz od skute i vlasca

SRIJEDA-61

kukuruzne pahuljice s lanenim sjemenkama i jogurtom

                      VOĆE

varivo od slanutka sa svinjetinom, miješani kruh

kolač od rogača i jabuke

ČETVRTAK-62

pirova krupica s posipom od kakaa

              VOĆE                      

juha od povrća s heljdom, njoki, pileći paprikaš, cikla salata

pecivo sa zrnjem, bijela kava

PETAK-63

   raženi kruh, svježi sir, čaj


                    VOĆE

juha od kopra s prosom, pljeskavice od ribe, krumpir s peršinom, zelena salata, kukuruzni kruh

puding


VRTIĆ ZADRŽAVA PRAVO IZMJENE JELOVNIKA VODEĆI BRIGU
O PROPISANOJ ENERGETSKOJ VRIJEDNOSTI OBROKA.



 



 

 









OBAVIJEST RODITELJIMA:

 
PROJEKT „PRAVILNA PREHRANA U DJEČJIM VRTIĆIMA GRADA ZAGREBA“ – „IMAM PRAVO RASTI ZDRAVO!“
 
    Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu nastavlja i unaprjeđuje projekt kojim bi se osigurali preduvjeti za siguran rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

    Naglasak je na postizanju uravnotežene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima. Za postizanje uravnotežene prehrane potrebno je znati izvor hranjivih tvari, njihovu funkciju, količinu i vrijednost. Stoga je odlučeno da se ujednači primjena vrtićkih jelovnika u svim vrtićima grada Zagreba.

    Dosadašnja prehrana u našem vrtiću planirana je po Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (NN 121/2007).

    U novim smjernicama uključuju se Preporuke o udjelu zasićenih masti, jednostavnih šećera, te prehrambenih vlakana u prehrani. Brojna istraživanja pokazala su da je kontrola unosa kritičnih nutrijenata ključna za prevenciju mnogih bolesti u dječjoj dobi, kao i tijekom života.

 
    Preporuke u prehrani djece u sklopu projekta su:
 
    Ograničiti unos rafiniranih šećera jer su izvori tzv. „prazne energije“
    Ograničiti unos procesirane industrijske hrane i dati prednost neprerađenoj hrani
    Ograničiti unos soli jer prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ne smije biti veći od 5 grama dnevno
    Ograničiti unos prekomjerne količine hrane jer rezultira pretilošću i povećava rizik od nezaraznih kroničnih bolesti u djece
 
    Na oglasnoj ploči svakog objekta uz tjedni jelovnik biti će priložen i sastav te količina namirnica po djetetu iz dnevnog jelovnika koji se priprema u vrtiću.
 
  
 
 
 

Ispiši stranicu