Jelovnik



24.09.2021.












                                  Jelovnik za tjedan
 
         


  27.09. - 01.10.2021.

DAN - JELOVNIK BR. DORUČAK
I
UŽINA 1
 
RUČAK UŽINA 2
PONEDJELJAK-26
PŠENIČNA KRUPICA S POSIPOM OD TAMNE ČOKOLADE

VOĆE
PUNJENA PAPRIKA, PIRE KRUMPIRA I BATATA, PŠENIČNI POLUBIJELI KRUH VOČNI KOLAČ
UTORAK-27 RAŽENI KRUH, ČOKOLADNI NAMAZ, ČAJ

VOĆE
BISTRA JUHA OD POVRĆA S PROSOM, SAVIJAČA OD PILETINE I PORILUKA, JOGURT SENDVIČ
SRIJEDA-28 KUKURUZNA KRUPICA SA SEZAMOM I BIJELOM KAVOM

VOĆE
VARIVO OD GRAŠKA S TELETINOM, PŠENIČNI POLUBIJELI KRUH, INTEGRALNI KEKS PUŽIĆI SA ŠUNKOM I SIROM, LIMUNADA
ČETVRTAK-29 ŽITARICE S MLIJEKOM

VOĆE
KREM JUHA OD BROKULE, INTEGRALNA TJESTENINA S BOLONJEZ UMAKOM, ZELENA SALATA S RIBANOM MRKVOM, MIJEŠANI KRUH KUKURUZNI KRUH, JOGURT
PETAK-30 KRUH SA SJEMENKAMA, POLUTVRDI SIR, ČAJ

VOĆE
JUHA OD KOPRA, PLESKAVICE OD RIBE, BLITVA NA LEŠO, RAŽENI KRUH PŠENIČNI POLUBIJELI KRUH, NAMAZ OD SLANUTKA







OBAVIJEST RODITELJIMA:

PROJEKT „PRAVILNA PREHRANA U DJEČJIM VRTIĆIMA GRADA ZAGREBA“ – „IMAM PRAVO RASTI ZDRAVO!“
 
    Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu nastavlja i unaprjeđuje projekt kojim bi se osigurali preduvjeti za siguran rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

    Naglasak je na postizanju uravnotežene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima. Za postizanje uravnotežene prehrane potrebno je znati izvor hranjivih tvari, njihovu funkciju, količinu i vrijednost. Stoga je odlučeno da se ujednači primjena vrtićkih jelovnika u svim vrtićima grada Zagreba.

    Dosadašnja prehrana u našem vrtiću planirana je po Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (NN 121/2007).

    U novim smjernicama uključuju se Preporuke o udjelu zasićenih masti, jednostavnih šećera, te prehrambenih vlakana u prehrani. Brojna istraživanja pokazala su da je kontrola unosa kritičnih nutrijenata ključna za prevenciju mnogih bolesti u dječjoj dobi, kao i tijekom života.

 
    Preporuke u prehrani djece u sklopu projekta su:
 
    Ograničiti unos rafiniranih šećera jer su izvori tzv. „prazne energije“
    Ograničiti unos procesirane industrijske hrane i dati prednost neprerađenoj hrani
    Ograničiti unos soli jer prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ne smije biti veći od 5 grama dnevno
    Ograničiti unos prekomjerne količine hrane jer rezultira pretilošću i povećava rizik od nezaraznih kroničnih bolesti u djece
 
    Na oglasnoj ploči svakog objekta uz tjedni jelovnik biti će priložen i sastav te količina namirnica po djetetu iz dnevnog jelovnika koji se priprema u vrtiću.
 
  
 
 
 

Ispiši stranicu