Jelovnik


16.04.2021.







                                  Jelovnik za tjedan
 

                            


  19.04.-23.04.2021.

DAN - JELOVNIK BR. DORUČAK
I
UŽINA 1
 
RUČAK UŽINA 2
PONEDJELJAK-21
ŽITARICE S MLIJEKOM
 



VOĆE
 BISTRA JUHA S HELJDOM, MUSAKA OD PURETINE I POVRĆA, ZELENA SALATA S RADIĆEM, KUKURUZNI KRUH
 
SENDVIČ, ČAJ
UTORAK-20 MLIJEČNO PECIVO, JOGURT

VOĆE
VARIVO OD GRAHA I KORJENASTOG POVRĆA, RAŽENI KRUH SAVIJAČA OD SVJEŽEG SIRA I ŠPINATA
SRIJEDA-22 PŠENIČNI POLUBIJELI KRUH, NAMAZ OD SARDINE, ČAJ


VOĆE
VARIVO OD GRAŠKA SA ŽLIČNJACIMA I JUNETINOM, MIJEŠANI KRUH, VOĆNI KOLAČ RAŽENI KRUH, JOGURT
ČETVRTAK-23
ŽITARICE SA SUHIM VOĆEM I MLIJEKOM

VOĆE
JUHA OD ZOBENIH PAHULJICA, INTEGRALNA TJESTENINA, BOLONJEZ UMAK, MIJEŠANA KUPUS SALATA, KRUH SA SJEMENKAMA  MRAMORNI KOLAČ
PETAK-24 KUKURUZNE PAHULJICE S KISELIM MLIJEKOM I SJEMENKAMA LANA

VOĆE

 KREM JUHA OD CVJETAČE, PRŽENI FILE LISTA, MLADI KUPUS S KRUMPIROM NA LEŠO, RAŽENI KRUH
PŠENIČNI POLUBIJELI KRUH, POLUTVRDI SIR

OBAVIJEST RODITELJIMA:

PROJEKT „PRAVILNA PREHRANA U DJEČJIM VRTIĆIMA GRADA ZAGREBA“ – „IMAM PRAVO RASTI ZDRAVO!“
 
    Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu nastavlja i unaprjeđuje projekt kojim bi se osigurali preduvjeti za siguran rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

    Naglasak je na postizanju uravnotežene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima. Za postizanje uravnotežene prehrane potrebno je znati izvor hranjivih tvari, njihovu funkciju, količinu i vrijednost. Stoga je odlučeno da se ujednači primjena vrtićkih jelovnika u svim vrtićima grada Zagreba.

    Dosadašnja prehrana u našem vrtiću planirana je po Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (NN 121/2007).

    U novim smjernicama uključuju se Preporuke o udjelu zasićenih masti, jednostavnih šećera, te prehrambenih vlakana u prehrani. Brojna istraživanja pokazala su da je kontrola unosa kritičnih nutrijenata ključna za prevenciju mnogih bolesti u dječjoj dobi, kao i tijekom života.

 
    Preporuke u prehrani djece u sklopu projekta su:
 
    Ograničiti unos rafiniranih šećera jer su izvori tzv. „prazne energije“
    Ograničiti unos procesirane industrijske hrane i dati prednost neprerađenoj hrani
    Ograničiti unos soli jer prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ne smije biti veći od 5 grama dnevno
    Ograničiti unos prekomjerne količine hrane jer rezultira pretilošću i povećava rizik od nezaraznih kroničnih bolesti u djece
 
    Na oglasnoj ploči svakog objekta uz tjedni jelovnik biti će priložen i sastav te količina namirnica po djetetu iz dnevnog jelovnika koji se priprema u vrtiću.
 
  
 
 
 

Ispiši stranicu