Jelovnik


11.06.2021.







                                  Jelovnik za tjedan
 

                            


  14.06. - 18.06.2021.

DAN - JELOVNIK BR. DORUČAK
I
UŽINA 1
 
RUČAK UŽINA 2
PONEDJELJAK-1

PIROVA KRUPICA OD TAMNE ČOKOLADE



VOĆE
 VARIVO OD CVJETAČE S JUNETINOM, KRUH SA SJEMENKAMA, MRAMORNI KOLAČ PŠENIČNI POLUBIJELI KRUH, MLIJEČNI NAMAZ S VLASCEM
UTORAK-6 ŽITARICE S MLIJEKOM

VOĆE
KRUMPIR GULAŠ S KORJENASTIM POVRĆEM I SVINJETINOM, MIJEŠANI KRUH, VOĆNI BISKVIT MLIJEČNO PECIVO, JOGURT
SRIJEDA-7 RAŽENI KRUH, NAMAZ OD SLANINE, ČAJ

VOĆE
JUHA OD ZOBENIH PAHULJICA, POHANA PILETINA, RIZI BIZI, SVJEŽA RAJČICA S BOSILJKOM  SENDVIČ, KAKAO
ČETVRTAK-8 KUKURUZNA KRUPICA S KISELIM MLIJEKOM I MLJEVENIM LANENIM SJEMENKAMA

VOĆE
VARIVO OD MAHUNA S JUNETINOM, PŠENIČNI POLUBIJELI KRUH, KOLAČ OD MAKA  KRUH SA SJEMENKAMA, NAMAZ OD SKUTE I MRKVE
PETAK-9 ZOBENE PAHULJICE U MLIJEKU

VOĆE
KREM JUHA OD MRKVE, PEČENI IVERAK, CVJETAČA I BROKULA S KRUMPIROM NA LEŠO PECIVO SA ZRNJEM, POLUTVRDI SIR, LIMUNADA

















OBAVIJEST RODITELJIMA:

PROJEKT „PRAVILNA PREHRANA U DJEČJIM VRTIĆIMA GRADA ZAGREBA“ – „IMAM PRAVO RASTI ZDRAVO!“
 
    Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu nastavlja i unaprjeđuje projekt kojim bi se osigurali preduvjeti za siguran rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

    Naglasak je na postizanju uravnotežene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima. Za postizanje uravnotežene prehrane potrebno je znati izvor hranjivih tvari, njihovu funkciju, količinu i vrijednost. Stoga je odlučeno da se ujednači primjena vrtićkih jelovnika u svim vrtićima grada Zagreba.

    Dosadašnja prehrana u našem vrtiću planirana je po Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (NN 121/2007).

    U novim smjernicama uključuju se Preporuke o udjelu zasićenih masti, jednostavnih šećera, te prehrambenih vlakana u prehrani. Brojna istraživanja pokazala su da je kontrola unosa kritičnih nutrijenata ključna za prevenciju mnogih bolesti u dječjoj dobi, kao i tijekom života.

 
    Preporuke u prehrani djece u sklopu projekta su:
 
    Ograničiti unos rafiniranih šećera jer su izvori tzv. „prazne energije“
    Ograničiti unos procesirane industrijske hrane i dati prednost neprerađenoj hrani
    Ograničiti unos soli jer prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ne smije biti veći od 5 grama dnevno
    Ograničiti unos prekomjerne količine hrane jer rezultira pretilošću i povećava rizik od nezaraznih kroničnih bolesti u djece
 
    Na oglasnoj ploči svakog objekta uz tjedni jelovnik biti će priložen i sastav te količina namirnica po djetetu iz dnevnog jelovnika koji se priprema u vrtiću.
 
  
 
 
 

Ispiši stranicu