Jelovnik





 


21.03.2023.


 

JELOVNIK
20.03.do 24.03.2023.

                                                             

DAN - JELOVNIK BR. DORUČAK
I
UŽINA 1

 
RUČAK UŽINA 2
PONEDJELJAK-1

 

pahuljice s kakaom


VOĆE

varivo od mahuna, kosani odrezak, kruh sa sjemenkama

 

mliječno pecivo, probiotički jogurt

 

UTORAK-2

pšenični polubijeli kruh, sirni namaz s vlascem, čaj

 

VOĆE

bistra juha s prosom, piletina u umaku od kopra s integralnom tjesteninom, salata od crvenog kupusa i celera

raženi kruh, polutvrdi sir

 

SRIJEDA-3

kukuruzna krupica s kiselim mlijekom i sjemenkama sezama


VOĆE

varivo od poriluka s korjenastim povrćem, ječmenom kašom i junetinom, miješani kruh

savijača od pšenićne krupice s grožđicama

 

ČETVRTAK-4
 

raženi kruh, namaz od sardine, čaj

VOĆE

krem juha od brokule, pirjana puretina, prilog od leće i kelja, kukuruzni kruh

 

pužići sa šunkom i sirom, limunada

 

PETAK-5

integralna pirova krupica s posipom od tamne čokolade


VOĆE
 

juha od škarpine, rižoto s oslićem, zelena salata, kruh sa sjemenkama, mramorni kolač

pecivo sa zrnjem, jogurt

 


VRTIĆ ZADRŽAVA PRAVO IZMJENE JELOVNIKA VODEĆI BRIGU
O PROPISANOJ ENERGETSKOJ VRIJEDNOSTI OBROKA.



 





OBAVIJEST RODITELJIMA:

 
PROJEKT „PRAVILNA PREHRANA U DJEČJIM VRTIĆIMA GRADA ZAGREBA“ – „IMAM PRAVO RASTI ZDRAVO!“
 
    Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu nastavlja i unaprjeđuje projekt kojim bi se osigurali preduvjeti za siguran rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

    Naglasak je na postizanju uravnotežene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima. Za postizanje uravnotežene prehrane potrebno je znati izvor hranjivih tvari, njihovu funkciju, količinu i vrijednost. Stoga je odlučeno da se ujednači primjena vrtićkih jelovnika u svim vrtićima grada Zagreba.

    Dosadašnja prehrana u našem vrtiću planirana je po Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (NN 121/2007).

    U novim smjernicama uključuju se Preporuke o udjelu zasićenih masti, jednostavnih šećera, te prehrambenih vlakana u prehrani. Brojna istraživanja pokazala su da je kontrola unosa kritičnih nutrijenata ključna za prevenciju mnogih bolesti u dječjoj dobi, kao i tijekom života.

 
    Preporuke u prehrani djece u sklopu projekta su:
 
    Ograničiti unos rafiniranih šećera jer su izvori tzv. „prazne energije“
    Ograničiti unos procesirane industrijske hrane i dati prednost neprerađenoj hrani
    Ograničiti unos soli jer prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ne smije biti veći od 5 grama dnevno
    Ograničiti unos prekomjerne količine hrane jer rezultira pretilošću i povećava rizik od nezaraznih kroničnih bolesti u djece
 
    Na oglasnoj ploči svakog objekta uz tjedni jelovnik biti će priložen i sastav te količina namirnica po djetetu iz dnevnog jelovnika koji se priprema u vrtiću.
 
  
 
 
 

Ispiši stranicu