JELOVNIK
20.03.do 24.03.2023.
DAN - JELOVNIK BR. |
DORUČAK I UŽINA 1 |
RUČAK | UŽINA 2 |
PONEDJELJAK-1 |
pahuljice s kakaom
|
varivo od mahuna, kosani odrezak, kruh sa sjemenkama
|
mliječno pecivo, probiotički jogurt
|
UTORAK-2 |
pšenični polubijeli kruh, sirni namaz s vlascem, čaj VOĆE |
bistra juha s prosom, piletina u umaku od kopra s integralnom tjesteninom, salata od crvenog kupusa i celera |
raženi kruh, polutvrdi sir
|
SRIJEDA-3 |
kukuruzna krupica s kiselim mlijekom i sjemenkama sezama VOĆE |
varivo od poriluka s korjenastim povrćem, ječmenom kašom i junetinom, miješani kruh |
savijača od pšenićne krupice s grožđicama
|
ČETVRTAK-4 |
raženi kruh, namaz od sardine, čaj VOĆE |
krem juha od brokule, pirjana puretina, prilog od leće i kelja, kukuruzni kruh
|
pužići sa šunkom i sirom, limunada
|
PETAK-5 |
integralna pirova krupica s posipom od tamne čokolade VOĆE |
juha od škarpine, rižoto s oslićem, zelena salata, kruh sa sjemenkama, mramorni kolač |
pecivo sa zrnjem, jogurt
|
Naglasak je na postizanju uravnotežene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima. Za postizanje uravnotežene prehrane potrebno je znati izvor hranjivih tvari, njihovu funkciju, količinu i vrijednost. Stoga je odlučeno da se ujednači primjena vrtićkih jelovnika u svim vrtićima grada Zagreba.
U novim smjernicama uključuju se Preporuke o udjelu zasićenih masti, jednostavnih šećera, te prehrambenih vlakana u prehrani. Brojna istraživanja pokazala su da je kontrola unosa kritičnih nutrijenata ključna za prevenciju mnogih bolesti u dječjoj dobi, kao i tijekom života.